the app

Twinkle twinkle little … buoy

christmas buoyNu, nu a venit Crăciunul nici aici chiar dacă sunt pe un fus orar considerent înaintea României. Vă povesteam anul trecut despre un timonier care atunci cand mi-a raportat o geamandură s-a exprimat precum în titlu.

No, la ancoră fiind de data aceasta, am preluat cartul la pachet cu o ploaie care parcă vroia să prevestească potopul. Deh, super ofertă, plouă, crește porcii, se face pateu’… Ăstuia de acum, îi spun în radio să aștepte să stea ploaia după care să meargă să verifice poziția lanțului and shit. Primesc cu aceeași promptitudine răspunsul: ” Yes sir, rain stopped.” E clar, îmi spun, a înțeles în gură, ca de obicei și îl las.

Nu trec 5 minute că al meu mă cheamă în radio și îmi raportează poziția lanțului: “12 o’clock – moderate stay”. Bă, dacă a zis el ca stay, gata, suntem în siguranță, frate. Îl întreb de ce a plecat la prova din moment ce eu i-am spus să aștepte să stea ploaia, îmi răspunde că nu e problemă, că nu plouă tare. Devin nesigur și îmi arunc încă o dată ochii afară, poate am înebunit eu. Heavy rain, frate! La pachet cu timonierul meu care se întorcea prin babord de la prova, cu o viteză de parcă însoțea dricul lui Vadim Tudor la primul colț de stradă. Normal, apă la galoși, cașchetă și overall grupa mare. Păi să nu îl trimiți la juma’ de oră la prova? Că tot îi place bălăceala.

La fel ca și conaționalul lui de anul trecut, nu știe că pe mare luminile nu twinkle, luminile pe mare flashing. Măcar de ar fi creștini cu pom de Craciun și alte alea, înțelegeam. Dar nu, ei twinkle și twinkle și twinkle!

3 thoughts on “Twinkle twinkle little … buoy”

 1. “E clar, îmi spun, a înțeles în gură, ca de obicei și îl las.” – Parerea mea este ca nu ai facut bine ca “l-ai lasat”. Ar trebui sa avem un alt tip de atitudine cand vine vorba de comunicare, mai ales intr-un echipaj multi-national.

  Gasim in multe lecturi termenul de “Closed Loop Communication” care spune ca “As a general rule, the policy onboard should require the listener to repeat what they have heard and for the speaker to then acknowledge that what the listener has just repeated was correct. The speaker’s duty does not end once the listener has repeated the communication. To avoid accidents, the speaker must then observe and verify that the correct action has been carried out”.

  Am abordat si eu astfel problema si in majoritatea cazurilor am avut surprize placute. Bineinteles, depinde si de capacitatea de intelegere a fiecaruia.

  Reply
  • Nimic mai corect, Razvan. Eu am incercat sa simplific putin acest “Closed Loop Communication” cu ei: daca nu ai inteles ce spun, ma rogi sa repet. La manevre, la incarcare sau descarcare, etc pun problema altfel si stau cu ochii pe ei; acum era doar un drum in ploaie si daca atat l-a dus capul…
   Crede-ma ca am avut si cazuri cand a repetat ce am spus si apoi a plecat in directie opusa.
   Multumesc pentru comment 🙂

   Reply

Tu ce parere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: