the app

Tu ai auzit de Violet Jessop ?

O poveste frumoasa de seara, o poveste de viata, o poveste reala…

La 17 ani mama ei s-a imbolnavit si, din considerente financiare Violet decide sa isi incerce norocul la un interviu pentru postul de „stewardess“. Asa a inceput totul, pentru o tanara din anii 1900.

La interviu a fost considerata prea tanara si prea atragatoare dar a insistat sa primeasca postul, ceea ce s-a si intamplat, imbarcandu-se pe RMS Olympic (pavilion britanic).

Violet Jessop (1887 – 1971) scrie in memoriile sale ca simtea entuziasm ori de cate ori trecea prin salile impunatoare ale vaporului si a fost impresionata de noua sa experienta. A ramas la bord pentru un an, unde s-a si indragostit pentru prima oara, fiind chiar ceruta in casatorie de unul dintre pasageri, dar… marea a avut castig de cauza.

Mai tarziu in acelasi an, in cadrul primei sale experiente pe mare, navele Olympic si HMS Hawk au ajuns la coliziune (1911).

Anul urmator Violet s-a imbarcat pe RMS Titanic si isi aminteste ca intr-o seara linistita de duminica s-a produs dezastrul. In mijlocul tragicului eveniment, unul dintre ofiteri i-a incredintat Violetei un nou-nascut pe care l-a luat cu ea in barca de salvare. In dimineata urmatoare, Violet impreuna cu ceilalti supravietuitori au fost salvati de catre RMS Carpathia.

In 1916 Violet Jessop s-a imbarcat pe HMS Britannic. Lucra ca asistenta in cadrul Crucii Rosii cand s-a produs accidentul. Au lovit o mina. Pentru ca era in pericol iminent (barcile de salvare erau distruse de elice) Violet a sarit in apa, suferind o fractura craniana de existenta careia a aflat mult mai tarziu dar a supravietuit, nefiind pe lista celor 30 de victime.

A fost colega cu Lewis pe nava Majestic. In 1923, dupa debarcare, s-au casatorit la Londra, Violet avand 36 de ani. Mirii au avut parte de o scurta luna de miere la Berlin, dupa care Violet a mai petrecut 2 ani la bordul navei Majestic. Casatoria dintre Lewis si Violet s-a destramat dupa numai un an. Cei doi nu au avut copii.

Dupa Majestic a urmat nava Belgenland apartinand companiei Red Star.

Violet Jessop a petrecut 42 de ani pe mare, spre sfarsitul vietii dedicandu-se gradinaritului. Casa ei pastreaza numeroase obiecte ce ii aduceau aminte de cei 42 de ani petrecuti pe mare.

Poreclita “Miss Unsinkable”, Violet moare in 1971 de insuficienta cardiaca.

Initial am dorit ca articolul sa ramana o simpla poveste de viata, asa cum este ea, dar cred ca majoritatea se va intreba de ce am numit-o “o poveste frumoasa de seara” desi nu pare sa fie astfel.

Ei bine, pe mine m-a impresionat ca in acea epoca o tanara a ales marea, iar acea alegere a ajuns o decizie a intregii sale vieti in pofida celor 3 experiente neplacute. Din memoriile acestei fete reiese entuziasmul pe care il traia cu adevarat de fiecare data cand se afla pe un vapor. E adevarat ca a avut norocul de a naviga pe nave care au scris istoria, pe nave deosebite ale epocii din care fac ele parte, dar din biografia Violetei reiese ca a iubit si a ales marea. A platit pentru privilegiile de care a avut parte, pentru ca marea este corecta, ea nu daruieste fara sa ia nimic in schimb. O fata simpla, fara educatie de specialitate in domeniul ingineriei navale, dar care ar tebui sa ne inspire in ceea ce priveste pasiunea si perseverenta atunci cand alegem sa fim cadeti. Da, chiar de la inceput,  chiar atunci cand ni se pare ca primul voiaj nu se mai termina, cand ni se pare ca suntem printre straini si vrem inapoi acasa, cand ni se pare ca suntem atat de mici si nestiutori si nu o vom scoate la capat. Dar, in fiecare dintre noi, la un moment dat se trezeste “o Violet”, care se incapataneaza sa continue, care depaseste fiecare obstacol pentru aceasta pasiune: navigatul. Fiecare navigam in felul nostru, abordam aceasta alegere prin prisma a ceea ce suntem, ce ne defineste, ce domeniu preferam, dar pe toti ne uneste marea. Este adevarat ca exista si motivatia financiara desi as dori sa cred ca nu este pe primul loc. As dori sa cred ca motivatia financiara se lasa invinsa de pasiune, iar alegerea noastra se datoreaza unui impuls de a fi acolo, de a vedea cerul pe care nu il poate vedea nimeni de pe uscat, pentru a simti aerul sarat, pentru a pluti spre ceva nou, pentru a naviga.

Tu ce parere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: