the app

Suntem dar nu existam! Din nou!

Noi am mai scris despre problemele cu care ne confruntam datorita pandemiei COVID-19 si despre problemele ce se ivesc din cauza acesteia.

Astazi Sindicatul Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim a postat pe pagina de Facebook un comunicat intitulat “Vaccinare navigatori”.

Descarcă aplicația cadeti.ro | cadet de România

Continua lectura din aplicatia de mobil.
Ai parte de notificări pentru postările noi și în plus un aspect al conținutului și o funcționalitate adaptată pentru experienta pe telefonul mobil.

Facandu-se referire la “Ordonanta Militara 11/2020, OMS 816 pentru modificarea OMS 414/2020, reluata in Hotararea nr 3 din 11 ian 2021” din care reiese ca navigatorii sunt personal esential in transportul international si prin urmare ne incadram in etapa a doua de vaccinare, cu toate acestea lucrurile nu stau chiar asa.

Asa cum ni s-a intamplat si in alte cazuri, suntem navigatori, existam ca cetateni ai acestei tari doar ca atunci cand vine vorba sa beneficiem de ceva, unii nu mai stiu de unde sa ne ia. Precum imposibilitatea exercitarii votului cand suntem plecati in voiaj, de data aceasta ne incadram in etapa a doua de vaccinare (fiind considerati personal esential in transportul international), si nu prea. Suntem ca mancarea aceea careia parca ii mai trebuie ceva dar nu stim ce.

Asa cum stim, personalul navigant NU este angajat la societati din Romania, NU sunt inregistrati REVISAL si de aceea ei NU sunt in evidentele nationale decat la ANR, ca si personal navigant (maritim si fluvial plus personal auxiliar).

Pentru aceasta trebuie sa se emita o decizie/act normativ special ca aceasta categorie sa poata sa fie si ea inregistrata in programul national de vaccinare etapa a doua.

Eu nu mai inteleg nimic! Suntem navigatori, suntem personal esential (care face parte din a doua etapa de vaccinare) dar ne mai trebuie totusi niste legi, ordonante, hartii si munca patriotica pentru a fi considerati si noi vaccinabili in a doua repriza a meciului.

Este necesar ca la nivelul Ministerului Transporturilor (sau un act normativ comun MT si MS) sa se emita o decizie, un Ordin de Ministru sau un alt act normativ stabilit de juristi, ca navigatorii sa poata fi incadrati in Etapa a-2-a de vaccinare.

Sunt curios, cine, la modul concret, este considerat navigator si in baza la ce? Posesia unui carnet de marinar valid sau nevalid, faptul ca ai avut un voiaj in ultimii X ani, student la una din institutiile de marina civila, membru SLN, care din acestea ne fac sa fim parte din aceasta categorie? Da sunt cetatean roman, dar daca merg sa ma vaccinez in etapa a doua si va trebui sa dovedesc ca sunt navigator, cum anume voi putea sa o fac?

Postarea de pe pagina de Facebook a SLN referitoare la situatia vaccinarii navigatorilor impotriva COVID-19

Ce se intampla cu navigatorii care pleaca in voiaje in aceasta perioada de dinainte de vaccinare? Vor fi sau nu expuși vreunei eventuale reglementari ce poate aparea ulterior plecarii din tara, prin care s-ar decide vaccinarea obligatorie? Sau poate chiar a unor reguli impuse în anumite porturi de catre respectiva administrație nationala?

Personal ma astept la interpretari ale legislatiei sau chiar ca unii sa se foloseasca de aceasta conjunctura pentru a mai cere niste spagi.

Pana atunci nu ne ramane decat sa asteptam ca lucrurile sa se clarifice, astfel sa putem avea o imagine clara asupra situatiei navigatorilor vs vaccinare anti COVID-19.

Tu ce parere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: