the app

Sacul marinarului

Nu, nu plec în voiaj. Sau mai precis nu încă. Dar plecarea în voiaj este, pentru majoritatea dintre noi, unul dintre momentele în care intrăm într-un alt ritm, unul oarecum necesar la vapor. Și, de cele mai multe ori, totul începe cu pregătirea bagajului.

sailors bag

În timpurile demult apuse, lucrurile stăteau puțin mai diferit. Multe schimburi de echipaj se făceau în țară, necesitățile, deși nu cu mult diferite, erau altfel satisfăcute datorită posibilităților de atunci; uneori cea mai mare parte de ”bagaj” era una ce cumva se transforma pe parcursul voiajului. Dar aia este alta poveste, spusă de cei în cunoștință de cauză 🙂

Revenind în zilele noastre, specificul meseriei face ca bagajul cu care plecăm de acasă să conțină de la anumite lucruri cu adevarat utile (unele chiar impuse), până la cele ce țin de personalitatea și necesitățile fiecăruia dintre noi.

Din prima categorie ar face parte, acolo unde este cazul, uniforma 🙂 apoi echipament de lucru dacă nu ne este furnizat la navă și ajungem la diverse obiecte de îmbrăcăminte (inclusiv lenjerie intimă), obiecte de îngrijire personală (deodorant, șampon, gel de duș, săpun, cremă de mâini, pastă de dinți, lame de bărbierit), foarte important MEDICAMENTELE și încheiem cu ce este cel mai important, respectiv documentele: pașaport, carnet de marinar, certificat de capacitate/brevet, cursuri IMO, carnet de vaccinuri, scrisoarea de călătorie din care nu trebuie să lipsească adresa și numărul de telefon al agentului din portul de îmbarcare,  contractul, ceva lețcaie și altele.

Din categoria opționale, deși sunt foarte necesare si acestea, aș enumera: diverse obiecte de îmbrăcăminte (de la lenjerie intimă, prosop de baie, tricouri, papuci, până la hainele de ieșit în oraș), ceas deșteptător, ceas de mână, ochelari de soare și/sau de vedere, laptop în unele cazuri, dvd player în altele, cameră video, aparat foto, cărti de citit, carnețel, pixuri și creioane, etc.

Un obiect des întâlnit zilele noastre în rândul celor tineri este acea antenă pentru detectat rețelele wireless de la o distanță mai mare. Personal nu am utilizat așa ceva, dar îl consider foarte util în multe cazuri. În rest, un USB modem universal pentru cazul în care știi ca poți face rost de un SIM local cu acces la internet, își face toți banii, de asemenea.

Să mai spun de ziare pentru cazul în care sunt români la bordul navei pe care te ambarci?

Vreau să vă spun că, personal,  îmi place ideea de sac al marinarului, în adevăratul sens și așa cum se purta pe vremuri. Problema pe care o văd eu este aceea că nu oferă siguranță conținutului așa cum o face o valiză solidă.

Acum vă las pe voi să completați lista cu ceea ce considerați că e important să aveți la vapor. Dacă, însă, faci parte din generația de navigatori de dinainte sau imediat după Revoluție, ne-ar face placere sa ne povestești ce conținea atunci bagajul marinarului la plecarea în voiaj.

Vouă celorlalți, voiaj bun!

Tu ce parere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: