the app

PORTVOLUTION – TOATE PORTURILE INTR-UN SINGUR LOC

Nu de puține ori văd pe grupurile de navigatori postări cu întrebări referitoare la diverse porturi sau țări în care ajungem cu nava, la operare ori în care facem sign-on / sign off, Sunt informații utile nouă iar anul acesta în condițiile pandemiei acest tip de informații a fost și poate ca încă mai este vital.

De ce să nu putem găsi aceste informații într-un singur loc, organizat și să fim nevoiți să căutăm poate chiar ore în șir, în speranța că poate găsim ceea ce ne interesează? Ajungem uneori să facem postări duble, să enervăm adminii grupurilor și alte situații neplăcute.

De acum încolo vă propunem ca toate aceste informații să le grupăm organizat pe PORTVOLUTION – grupul de facebook dedicat porturilor din întreaga lume.

Astfel, ne dorim să facem din noua platformă dedicată exclusiv acestui aspect, un loc în care să existe cât mai multă informație pe care noi toți să o putem accesa atunci când situația o impune. Orice informație, cât de neînsemnată vi s-ar părea, ar putea să fie de folos cuiva, așa că nu o țineți pentru voi și împărtășiți din experiența prin care ați trecut.

Am vizitat sute de porturi de-a lungul carierei si din experiență vă spun ceea ce am simțit că am nevoie să știu.

Pentru noi navigatorii, primul contact cu un port este contactul cu autoritățile. Începând de la controlul sanitar, vamă și terminând cu PSC, controale ISPS, ISM, MLC, USCG/MCA/AMSA și multe altele. Astfel, în unele porturi aceste controale sunt aproape inexistente, la fel cum în altele pot fi a pain in the ass.

În măsura în care timpul îți permite, fără doar și poate vrei să ieși în oraș. și aici avem o serie de necunoscute pe care, dacă am putea să le înlăturăm, am salva din și-așa puținul timp, iar această activitate să fie una cât mai plăcută.

Acestea pot fi doar o parte din informațiile ce ne-ar putea ajuta ca navigatori:

  • Există o localitate în apropierea portului și dacă da, cât de departe este, care este calea de acces, dacă implică vreun mijloc de transport, prețul acestuia, etc;
  • Cât de sigur este accesul în oraș? Am întâlnit porturi în care nu garanta nimeni pentru siguranța ta, rata criminalității fiind mare, sau poate datorită conflictelor din zona respectivă nici nu era permis accesul în oraș;
  • Moneda națională, rata de schimb și locurile unde aceste tranzacții se pot face în siguranță si la un preț corect;
  • Magazine de unde poți face cumpărături de ordin general;
  • Localuri/ Seamans Pub unde poți să te relaxezi la o cafea, bere sau ce preferă fiecare, ori poate chiar un loc deosebit în care poți încerca ceva din specialitățile culinare locale;

Și mai este o categorie care mie personal mi se pare de o importanță majoră, motiv pentru care am lasat-o la urmă: comunicațiile. Eu personal (și sunt convins ca nu sunt singurul), în fiecare port în care ajung îmi cumpar un SIM card care să îmi faciliteze accesul la o conexiune de date mobile. Așa țin legătura cu cei de acasă, așa țin legătura cu voi cei de aici, citesc știrile, etc. Cum spuneam la început, suntem în era tehnologiei și e păcat să nu profităm de avantajele pe care aceasta ni le oferă iar în lipsa unei conexiuni de date oferită de navă, atunci sigur ți-ar prinde bine o astfel de cartela SIM. Well, la fel ca și până acum, nici sub aspectul acesta lucrurle nu se aseamănă de la un port la altul, de la o țară la alta. Astfel, preturile și calitatea serviciilor pot varia considerent. Personal am plătit și 35$ pe un SIM cu 200Mb de trafic de date (Tampico, Mexic), lucru cu care poate nu oricine ar fi de acord. Mai sunt situații în care diverși speculanți vin cu oferte mai puțin avantajoase și, dacă putem avea o altă sursă, să profităm și să scutim niște bănuți.

Eu închei aici, dar lista de mai sus rămâne deschisă în grupul PortVolution, unde te aștept și pe tine.

Până atunci să ai voiaje bune și să revi sănătos acasă la cei dragi!

Tu ce parere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: