the app

Eveniment astronomic rar în preajma Crăciunului

Pe măsură ce 2020 se apropie de sfârșit, în preajma Crăciunului vom asista la un eveniment astronomic care nu a mai avut loc de aproape 800 de ani. În data de 21 decembrie, atunci când este solstițiul din decembrie, Jupiter și Saturn se vor alinia atât de strâns pe cerul nopții, încât, așa cum le vom vedea de pe Pământ, vom avea impresia că vor să se ciocnească, creând un punct luminos radiant adesea denumit „ Steaua din Betleem “sau” Steaua de Crăciun “.

Descarcă aplicația cadeti.ro | cadet de România

Continua lectura din aplicatia de mobil.
Ai parte de notificări pentru postările noi și în plus un aspect al conținutului și o funcționalitate adaptată pentru experienta pe telefonul mobil.

„Alinierile dintre aceste două planete sunt destul de rare, apar o dată la fiecare 20 de ani, dar această conjuncție este excepțional de rară dat fiind cât de aproape vor părea planetele una de cealaltă”, a spus Patrick Hartigan, astronom la Universitatea Rice. citat de Forbes. “Trebuie să te întorci până în zorizilei de 4 martie 1226, pentru a vedea o aliniere mai strânsă între aceste obiecte vizibile pe cerul nopții.”

Evenimentul, uneori denumit Marea Conjuncție, are loc aproximativ la fiecare 19-20 de ani, dar din Evul Mediu și până acum de această dată planetele se vor alinia pe cerul nopții cel mai mult. Din punct de vedere tehnic, Saturn va fi la 10 au (unități astronomice) de Pământ, iar Jupiter va fi la 5 au distanță Prin urmare, la cel mai apropiat moment planetele vor fi la o distanță de doar 0,1 grade între ele, ceea ce înseamnă 1/5 din diametrul lunii pline.

Pentru a surprinde fenomenul, asigurați-vă că aveți o vedere clară spre sud-vest la aproximativ 45 de minute după apus. Planetele se vor apropia cel mai mult pe 21 decembrie, dar „Steaua de Crăciun” va fi vizibilă de oriunde de pe Pământ aproximativ o oră după apusul soarelui în emisfera nordică pentru întreaga a patra săptămână a lunii decembrie.

Astronomii folosesc cuvântul conjuncție pentru a descrie întâlnirile de planete și alte obiecte de pe cupola cerului nostru. Ei folosesc termenul de mare conjuncție pentru a descrie întâlnirile celor două mari lumi din sistemul nostru solar, puternicul Jupiter și glorioasa planetă inelată Saturn.

Tu ce parere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: