the app

Dispute

Ultimele zile a adus, pe grupul de facebook a prezentei comunitati online, o confruntare care, in cele din urma, a degenerat intr-o directie nedorita de mai nimeni. Ma rog, natura problemei nu prea permitea ca lucrurile sa stea altfel, dar probabil daca circumstntele ar fi fost altele atunci poate nu se ajungea aici.

Una peste alta, un domn, student al ANMB [just for the records] si fara ca asta sa implice cu ceva institutia in cauza, a postat pe grup un link la declaratiile spumoase ale domnului Traian Basescu, declaratii in aceeasi maniera cum ne-a obisnuit domnia sa de-a lungul timpului, in legatura cu Colegiul Nautic Roman. Alaturi de dansul in respectiva interventie televizata, a luat pozitie si domnul Chitac Vergil, in calitate de rector al ANMB. Interventia poate fi vizualizata aici, una peste alta nuante diferite, concluzii asemanatoare.

Nu este prima data cand cineva iese la rampa, oricat de oficiala sau neoficiala ar fi aceea, in privinta Colegiului Nautic Roman. Am facut-o si eu in trecut, si o fac multi altii in prezent. Ideea principala este aceea ca dorim ca pe aceasta cale sa luam pozitie fata de cele intamplate.

Pentru aducere aminte ori pentru cei nou “sositi”, cadet de Romania este comunitatea online a cadetilor de marina comerciala romani, un loc unde putem socializa si a ne expune opiniile in diverse probleme ce ne privesc. Desigur, nu omitem regulile de bun simt ce trebuiesc respectate, la fel ca in orice comunitate/societate iar in sensul acesta puteti consulta [pacat daca nu ati facut-o deja] linkurile aferente. Insa, regula de aur este si cea care ne aduce impreuna aici: facem parte din aceeasi breasla si ne confruntam, mai toti, cu aceleasi probleme. In teorie ar trebui ca asta sa ne uneasca si sa sustinem la unison aceeasi cauza, respectiv interesul nostru comun. Practic, si nu vom dezvolta motivele, nu se intampla asa si nu de putine ori ne trezim ca facem pe desteptii.

Nefiind pentru intaia si cu siguranta nu va fi pentru ultima oara, asa au degenerat lucrurile si zilele acestea, ajungandu-se … la ce s-a ajuns.  Bun, trebuie sa va marturisim ca, desi noi cei care am initiat si sustinem acest proiect suntem absolventi atat ai UMC cat si ai ANMB [pe vremea noastra nu exista colegiu vocational de marina] si nu incercam sa denigram niciuna din institutiile mai sus numite si cu atat mai putin pe colegii nostri, indiferent unde au absolvit sau studiaza inca. Scoala romaneasca, asa cum este ea in prezent, asa cum a precizat cineva pe facebook, aduce plus de valoare statului roman iar rezultatele ei sunt cautate de armatorii din intreaga lume. Nu ne indoctrineaza si nu ne plateste nimeni sa facem vreo afirmatie, nu avem nicio “culoare” politica ori afinitati sub aspectul vreunei institutii de invatamant. Comunitatea cadet de Romania NU a fost infiintata in vederea obtinerii de profit, de oricare nantura ar fi acesta; singurul nostru scop a fost si este acela de a ajuta. Iar in acest scop se pot vedea si actiunile pe care le-am intreprins pana acum in sensul acesta.

In Romania stirile de senzatie, exprimarile de ordin fantastic, soc, extraordinar, hyper-nemaiintalnit, etc inca fac senzatie si din pacate victime. Am observat in lungul pelerinaj de comentarii ca nimeni nu a facut referire la declaratiile domnului Chitac, rector al ANMB. Poate ca nu au avut rabdare sa urmareasca pana la final videoclipul si s-au oprit, socati de termenii ce, trebuie sa recunosc, nu fac onoare unui fost presedinte. La fel, nicio reactie nu a avut nici linkul unui articol dintr-o serie intreaga a unei investigatii jurnalistice in care se descrie cu subiect si predicat ca “o serie de institutii ale statului … au actionat impotriva interesului national”. Ca sa nu mai spun ca nu am vazut pe nimeni din cadrul CNR sa ia o pozitie in urma seriei de articole Nu distrugeti marinaria! IIIIIIIVV din editia online a cotidianului Cuget Liber. In schimb, reactia unuia dintre participantii la discutie, absolvent al CNR asa cum s-a prezentat, a fost aceea de a ma ataca pe mine. Reactia mea a fost de a sterge acele comentarii iar intr-o discutie in privat i-am explicat ca nu i se va permite sa jigneasca pe nimeni si de aceea i s-au sters comentariile. A continuat in aceiasi nota, ba mai mult a venit cu amenintari la adresa mea si a familiei mele; urmarea a fost aceea de a fi exclus din grup. Nu eu am scris acele articole, iar daca pot fi acuzat de ceva este faptul ca, desi marinaria este o meserie vocationala, personal nu gasesc potrivit ca un viitor ofiter de marina comerciala sa fie pregatit intr-o scoala postliceala. Este dreptul meu personal la opinie si atat.

Continuand, nu este primul membru care este exclus din grupul de facebook [avem si pagina unde ne poate urmari in continuare] si nici nu consider ca este un capat de lume acest lucru. Nu va fi nici ultimul atata vreme cat cineva care nu ma cunoaste personal si care nu a lucrat cu mine face afirmatii false, nefondate si care aduc ofense atat mie sau oricarei alte persoane.

Nu am spus niciodata ca sunt cel mai bun, cel mai frumos, cel mai destept pentru ca nu sunt. Intentia mea nu este aceea de a fi un formator de opinie si nici un exemplu de urmat, iar daca cineva a fost dezamagit vreodata de prestatia mea, poate sa caute in alta parte. Exista multi oameni mai valorosi decat mine, la fel cum sunt multi sub nivelul meu. De asemenea, scrie in prezentarea mea de unde imi castig painea, iar daca am ajuns pana aici [unde nu ma voi opri] este pentru ca cineva a decis ca se poate baza pe mine in activitatea ce o desfasor. Cu tot respectul, dar restul e cancan.

Update June 3rd, 2015: Avem si o pozitie oficiala a CNR, aici.

Tu ce parere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: