the app

Colegiul Nautic Roman va avea concurenta

Zilele trecute, in timp ce ma aflam intr-o vizita in minunata comuna europeana (vorba unui minunat locuitor al acesteia) Cumpana,  ma contacteaza un cititor sa imi ceara lamuriri despre NOUL program de studii de la UMC. Zic: ce program, frate? Incepe Razvanica sa imi spuna ca e ceva de doi ani si iesi ofiter si bla bla bla. Da, ii zic eu aproape lamurit, iesi bla bla bla, nu ofiter maritim. Fac imediat apel la neuronul meu lenes si asa se creaza legatura cu minunatul Colegiu Nautic Roman, denumita in continuare CNR, si ii explic in linii mari cam despre ce e vorba, fara sa omit sa il trmit la ei (UMC) sa se intereseze la concret despre cum stau lucrurile. Ce naiba, e mai fain sa il pacaleasca aia decat sa il dezinformez eu, nu?

Apai daca tot m-am luat cu vorbaria, sa va zic si voua despre ce e vorba. Minunata institutie de invatamant superior, pe numele ei din anale, Universitatea Maritima Constanta, a gasit  ca este bine venit sa creeze un “program vocational de formare profesionala  a adultilor in domeniul maritim”, pentru specializarile Ofiter de Punte Maritim si Ofiter Mecanic Maritim, cu durata de doi ani; pret pe bucata: 3000 RON. Macar e mai ieftin decat la CNR.

Absolventii au aceleasi drepturi cu absolventii de studii superioare

Wait, what!? Cum adica au aceleasi drepturi? De ce, fratilor, nu spuneti ca au aceleasi drepturi pana la momentul cand dau la ANR de treiar. Mai departe de asta, poate doar Zeul Neptun sa ii lase sa mearga. Legislatia in vigoare din momentul de fata spune clar ca acces la nivel managerial se face doar cu invatamant superior si numai dupa absolvirea masteratului (ca sa o zic mai pe sleau) si nicicum cu un curs amarat de doi ani. Iar din ce stiu eu, masterat nu face decat Ponta fara sa fi absolvit in prealabil o facultate.

Pentru oarece lamuriri, citez in continuare lista competentelor dobandite in cadrul cursului pentru ofiter punte maritim de la CNR, programa de care cu siguranta nu va fi prea diferita cea de la UMC:

– Planificarea voiajului, conducerea navei și determinarea poziției navei
– Executarea în siguranță a cartului de navigație
– Utilizarea radarului și a sistemului ARPA pentru conducerea navei în siguranță
– Executarea activităților de răspuns la situații de urgență la bordul navei
– Executarea activităților la recepționarea unui semnal de urgență pe mare
– Utilizarea vocabularului standard al limbii engleze maritime
– Transmiterea și recepționarea informațiilor prin semnale vizuale
– Manevra navei
– Monitorizarea încărcării, stivuirii, amarării și descărcării mărfurilor
– Asigurarea conformității cu cerințele de prevenire a poluării
– Menținerea navigabilității navei
– Prevenirea, controlul și lupta împotriva incendiilor la bord
– Operarea dispozitivelor de salvare a vieții
– Aplicarea măsurilor de prim ajutor medical la bord
– Monitorizarea conformității cu cerințele legislativ

Asadar, nu va faceti iluzii si cand luati o decizie, interesati-va la concret ce va asteapta! Analizati pe termen lung si nu va lasati impresionati de scurta perioada de scolarizare in detrimentul viitoarelor oportunitati in cazul in care ati urma un program de studii universitare. E tentant sa crezi ca dupa doi ani vei iesi pe valuta grasa si vei hoinari prin lumea toata, insa lucrurile nu stau in totalitate chiar asa.

Cam asa stau lucrurile in Romania zilelor noastre, o lume in care incercam sa obtinem cat mai mult, in cat mai putin timp si cu cat mai putine eforturi: rezultatul va fi pe masura eforturilor voastre!

Va doresc mult succes!

5 thoughts on “Colegiul Nautic Roman va avea concurenta”

 1. Alexandru Mihai are dreptate , pe langa faptul ca numai trebuie sa-si piarda 4-5 ani printro facultate plina de materii inutile ca sa ajunga ofiteri maritimi , acum mai nou acei oameni mai fac un modul de 6 luni care impreuna cu experienta pe mare pe functie de ofiter le permite sa dea de chief mate si eventual de comandant , deci asa scapa noua generatie in 2 ani jumate de orice fel de scoala iar noi astia care am mers zi de zi 4 ani la facultate si inca vreun an juma la master ramanem cu buza umflata si plangem dupa dupa banii si timpul pierdut – Traiasca romania

  Reply
  • Ma’ “copii! Nu am sa zabovesc prea mult in a va povesti despre cum si ce ar trebui sa fie in invatamantul de marina, referitor la standardele ce se impun in pregatirea noastra pentru ceea ce urmeaza … Zic atat: cititi aici!

   Reply
 2. mai nou ar trebui sa te informezi … se face un modul de 6 luni care iti permite sa avansezi in grad 😉

  Reply

Tu ce parere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: