the app

Castelul Brukenthal

În perioada aceasta ne bucurăm de mini vacanța de 1 Decembrie, Castelul Brukenthal din incinta hergheliei din Sâmbăta de Jos, judeţul Braşov este, sau mai bine spus a fost unul din obiectivele de vizitat din această zonă și ne-am dorit sa îl marcăm pe lista noastră.

După ce am oprit mașina și am coborât, ne-am îndreptat către o poartă unde se zărea un nene ce parcă aștepta vizitatori. Și într-adevăr, el aștepta vizitatori, însă nu pentru ce doream noi să vizităm.

– Buna ziua.
– Buna ziua, ne răspunde el.
– Căutăm Castelul Brukenthal. Am ajuns bine?
– Acela este, spune el, și își înreaptă mâna dreaptă către o clădire la circa 50-60 de metri în imediata apropiere. O clădire în paragină, înfășurată în folii din acelea ce se folosesc în construcții la ridicarea clădirilor.
– Este în renovare, întreb eu.
– Mai rău, este în conservare.
– Măcar se poate vizita?
– Nu se mai vizitează.
– Păi și înauntru mai este ceva?
– Nu mai este nimic înăuntru, este gol.

12319784_1002956543078991_1340033740_n

12309226_1002956546412324_1143064545_n

Castelul Brukenthal

Concluzia pe care o trag eu și din modul cum s-a exprimat acel domn, este aceea că la noi, conservare înseamnă lucru lăsat de izbeliște, la voia intâmplării și a vremii. Se pare că așa ne păstrăm noi patrimoniul. Castelul a ajuns o ruină iar noi am plecat dezamăgiți, nu pentru că am bătut drumul și nu am vizitat ce ne propusesem, ci pentru că la fiecare pas făcut în țara mea, mă chinui din răsputeri să adaug, în continuare,  și alte motive să o iubesc și să fiu cu adevărat mândru că sunt român.

În condițiile în care în toată Europa se construiește, se dezvoltă și se recondiționeazză, la noi abia se construiește, nu prea se dezvoltă iar în loc să recondiționăm, noi “conservăm”.

Totuși, pentru acest 1 Decembrie de mâine mi-au rămas câteva motive de sărbătorit. Rămâne de văzut la ce va mai fi până anul viitor.

Nu în ultimul rând, La mulți ani, Andrei și Andreea și la mulți ani vouă tuturor românilor de pretutindeni!

Tu ce parere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: