the app

Brevetul de ofiter – un sacrificiu

Scriam în urmă cu două săptămmâni despre actualizarea brevetului de ofiter. Încercam atunci, printre altele, să aduc în prim plan costurile ce implică acest fapt întrucât un alt navigator a încercat să facă din țânțar armăsar.

Astăzi, văd o știre locală despre costuriile pentru obținerea brevetului de ofițer maritim. Am menționat și atunci că, de fapt, aici este marea problemă, că viitorii ofițeri sunt nevoiți să plătească sume ce duc undeva la 10 000 de lei pentru efectuarea cursurilor IMO în vederea susținerii examenului pentru obșținerea brevetului. O sumă pe care ajungi să o câștigi cam într-o luna dacă ești brevetat la început de carieră, dar care, în faza premergătoare acestui stadiu este una la care doar visezi. La asta se mai adaugă și baniii de școlarizare pe timpul facultății, cazarea dacă nu ești din Constanța și alte cheltuieli. Dar să spunem că acestea din urmă sunt valabile în cazul oricărei alte facultăți.

Discutam și cu colegii mei astă vară, inclusiv cu cadetul punte, despre acest lucru și am conchis că dacă familia nu te susține, nu ai șanse de izbândă. Cumva, este o meserie premium, ce se adresează celor cu un oarecare venit în familiile din care fac parte. Știm că sunt mulți ce acced la aceste funcții vin din familii de navigatori și atunci lucrurile par puțin mai simple, dar ce se face un student care nu are acces la asemenea conturi?

Se știe, de asemenea, că navigatorii aduc plus valoare economiei statului român. E adevărat că nu suntem impozitați pe cât și-ar dori statul român să ne jumulească, însă capătul de linie a ceea ce câștigăm noi pe mare este tot în economia romanească, cel puțin o mare parte. Și atunci mă întreb de ce statul român nu susține această breaslă? Doar pentru că merge și așa? Tipic românesc!

2 thoughts on “Brevetul de ofiter – un sacrificiu”

 1. Daca tot dam o gramada de bani pe cursuri de ce in urma efectuarii cursului de actualizare brevet,anr ul il prelungeste 2 ani si ni 5? Asta mi s-a intamplat.ca sa ne jumuleasca mereu?
  Daca tot suntem in Ue ar trebui sa fie recunoscute si in alte tari membre.Nu este normal sa nu existe concurenta e dreptul meu sa aleg institutia si tara.

  Reply
 2. Se poate ajunge ofiter si prin forte proprii si munca cinstita. Nu vorbesc aiurea, ci este un “extras” din viata reala. Dar o persoana comoda, si fara ambitii dar cu vicii nu va reusi, asta e clar.
  Se poate sa fii student si sa ai un loc de munca stabil, se poate chiar sa “muncesti” in 2-3 locuri si sa castigi bani atat pentru plata studiilor cat si a cursurilor IMO. Nu spun ca este usor, dar cu siguranta se poate.
  Pe de alta parte, ce formare profesionala nu necesita investitii in tara asta?
  Orice profesionist, fie el ospatar, broker, frizer, bucatar, director, operator, medic, pilot, mecanic, etc. a investit in formarea sa profesionala pentru a obtine calificarea respectiva si pentru a putea profesa in domeniu.

  Reply

Tu ce parere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: