the app

BARATERIE – frauda in transportul international de marfuri

Barateria este un prejudiciu adus unei nave prin încălcarea intentionată a îndatoririlor de către comandant sau echipaj.

Un caz recent de baraterie este cel al navei Dynamic Strike care a incarcat carbune, in valoare de 1.7 milioane $ din Croatia cu destinatia India (MUMBAI).

Nava a ajuns in rada portului de destinatie pe data de 28 octombrie 2010 si a ramas la ancora pana luni (22 noiembrie 2010) cand in jurul orei 4:15 pm, a parasit zona de ancoraj fara sa informeze VTS, agentii si consignatarii si fara ca marfa sa fie descarcata. Se crede ca se indreapta spre Gujarat pentru a parasi apele teritoriale indiene si a intra in apele internationale asupra carora autoritatiile indiene nu mai au jurisdictie.

Tot in seara zilei de luni proprietarii marfii, Ispat Industries, au depus o plangere impotriva navei, infractiunea fiind incadrata in dreptul maritim international ca inselaciune sau incalcare de incredere.
Imediat autoritatiile portuare au alertat fortele navale indiene si paza de coasta care au organizat cautarea cu nave rapide de patrulare, nave rapide de interceptare si avioane. Dynamic Stryke a fost reperat astazi (23 noiembrie 2010) de catre elicopterele pazei de coasta, de la baza aeriana Daman, care au alertat navele militare INS Angres si INS Arra. Acestea au interceptat vrachierul (s-au tras focuri de avertisment) si il escorteaza spre portul Mumbai, unde va fi predat pazei de coasta si autoritatiilor urmand ca nava sa fie controlata si echipajul sa fie interogat.
Se pare ca nava intentiona sa scape spre zona portului Dubai, si ca armatorul grec ar fi ordonat comandantului navei sa fuga datorita unei neintelegeri privind durata de stationare in rada.
Datele Navei: Dynamic Striker IMO 9493652, dwt 57000, an constructie: 2010, pavilion: Bahamas, operator Enterprises Shipping & Trading S.A. Athens.

Tu ce parere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: