the app

Anatomia cadetului în România

Este foarte adevărat că ne-am ales o meserie frumoasă. Da, meseria de navigator încă are părțile ei frumoase. Cu nimic mai neadevărat faptul că are și laturile ei neplăcute pe care le cunoaștem toți și chiar nu are rost să le enumerăm acum. Un aspect merită menționat, unul care ține de noi ca oameni, poate chiar ca români., din păcate: ATITUDINEA.

E drept, am fost educați și chiar suntem parte a unui sistem despre care habar nu am dacă pot spune că funcționează. Doar pentru faptul că anumite mecanisme parte ale sistemului sunt în continuă mișcare, un perpetuum mobile aș putea spune chiar, nu înseamnă că sistemul funcționează. Poate supraviețuieste, dar nu mai mult. E ca atunci când un pacient este menținut în viață de aparatele medicale. În cazul nostru acele aparate sunt chiar mecanismele de care vorbeam mai sus, dar care nu pot, din păcate, resuscita bolnavul nostru. Finalul? Moarte sigură.

Dar până atunci (moartea sistemului, firesc), noi tinerii navigatori trebuie sa ne chinuim cu el, așa bolnav, împiedicat și cum îl mai vede fiecare, sperând ca după aceea să avem parte de alte condiții. Mai bune, neapărat!

Chiar dacă nu vă vine să credeți, partea mai nasoală nu este sistemul din care suntem nevoiți să facem parte. Unii ar spune că așa am ales noi. Mă rog, nu prea sunt de acord, dar asta este o altă discuție. Partea mai “găunoasă” este aceea că strică mai tot ce este tânăr și poate cu o mică șansă de a crește altfel decât predecesorii lor.

Și așa am ajuns ca pentru a răzbi să trebuiască să schimbăm mentalități. Asta deoarece perte din tineri s-au adaptat la prezentul sistem; firesc, așa au văzut în jurul lor, au luat drept normalitate și s-au format ca atare. Ceilalți, care și dacă ar vrea să se adapteze nu au posibilitatea, ramân pe margine, dar mai ales se naște în ei o mare neîncredere în sistemul din care, repet, sunt nevoiți să facă parte.

Buuun! Și ajungem la momentul când o firmă, în cadrul unui eveniment caritabil organiat de către un ONG, și în urma unui quiz, oferă un post de cadet. Toate acestea, firma de crewing, ONG-ul, data, ora și locația vor fi făcute publice pe pagina de facebook a evenimentului, imediat ce aeasta va fi creată. NU E NIMIC SECRET ÎN ASTA! Noi doar ne-am grăbit puțin cu anunțul din dorința ca tot mai mulți doritori să afle de event. Așadar, discutăm despre un, de altfel, foarte râvnit post de cadet pentru care mulți ar fi dispuși sa facă cu muuult mai mult decat să răspundă la un chestionar format din cca 50 de întrebări de specialitate, într-un mediu relaxant, așa cum nu și-ar imagina vreodată. Și unde să mai punem faptul că discutăm despre o companie din top 5 mondial, transparență, posibilitatea unei cariere de succes în cadrul acestei companii șamd.

Ei bine, tinerii noștri (viitori) navigatori, unii chiar direct interesați de a pleca în voiaj de practică ambarcată, procedează după cum urmează:

  • multor colegi, așa cum am descris fenomenul mai sus, nu le vine să creadă că așa ceva este posibil;
  • știm că toți și-ar dori asta, dar unii chiar își exprimă dorința de a afla întrebarile de la quiz;
  • “comisionul cand se da , dupa prima luna :)) , ha ha cu o floare nu se face primavara”;
  • un alt coleg, pe lângă neîncrederea într-un astfel de eveniment, nu se oprește de la a fi ironic;
  • alții se apucă să corecteze micile erori de scriere din anunțul cu pricina.

iar lista rămâne deschisă precum e și grădina Domnului 🙂

Nu vreau să îi omit pe cei cu bun simț ce au apreciat o asemenea inițiativă, fie că fac parte din cei interesați în mod direct sau nu.

Revenind totuși la cealaltă categorie, mă întreb un singur lucru: dacă atunci când sunt în fața unui posibil angajator, la o firmă de crewing ori chiar în mijlocul unui interviu își iau aroganțele și ironiile cu ei sau le lasă acasă?

Cât despre noi, deși nu recunoașteți asta, știți deja că nu Like-urile pe facebook sunt obiectul nostru de activitate. Iar dacă veți mai veni și la întrunirile organizate (sper din ce în ce mai des) de noi, ne veți cunoaște cu adevărat și veți avea de învățat multe. Uneori nu de la noi cât de la cei din jurul nostru, oameni cu expertiză în domeniu, oameni cu experiență

Wishing smooth seas to all of you!

Tu ce parere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: