the app

Alternative

adsensealternativesRevenim cu acest articol în urma unui post pe grupul cadeti.ro | cadet de Romania în care un viitor coleg ne cere ajutorul în a face o alegere în ceea ce privește una din instituțiile de învățământ de marină comercială.  Mă adresez, totodată, și celor ce s-au hotărât să urmeze studii în domeniul acesta dar nu sunt deciși asupra formei de învățământ. Ce înseamnă colegiu și ce înseamnă studii universitare?

În primul rând, mă bucur enorm că în rândul răspunsurilor colegilor mei nu s-au mai iscat, așa cum s-a întâmplat în trecut, polemici de genul UMC vs ANMB vs CNR. Contează mult să dăm dovadă de maturitate și coeziune.

Ca să revin, timpul este important pentru fiecare dintre noi și consider că varianta unui colegiu este de bun augur în privința asta, mai ales că, mai nou, după absolvirea unui curs de promovare de șase luni, se poate accede până la inclusiv funcția de comandant/șef mecanic. Mergând mai departe, între colegiile UMC și CNR, dacă despre primul nu cunosc mare lucru (și aici îi rog pe colegi să mă completeze), la CNR ai asigurată contractual practica ceea ce contează ENORM în situația actuală. Studiază oferta educațională de pe site-urile celor două instituții de învațământ. ANMB, din păcate, încă nu oferă studii sub această formă.

În ceea ce privește varianta studiilor universitare, ca opțiune ai ANMB sau UMC. Consider că o facultate este tot o facultate. Studiile universitare iți conferă alte orizonturi pe termen lung. Punct. Dar, dacă dorești să materializezi asta într-un interval de timp mai scurt, atunci varianta unui colegiu este pentru tine. Dacă totuși ești adeptul studiilor universitare, aici e vorba doar de afinități, deoarece carte se invață EXACT LA FEL în ambele instituții: ANMB și UMC. Nimeni, așa cum spunea un coleg mai sus, nu îți va băga informația în cap cu forța dacă tu nu vrei să țnveți. A nu se ințelege că nu se face carte, ci mă refer la cât de superficial tratează unii problema asimilării cunoștințelor și cu ce informații/cunostințe rămân pe termen lung.

Vine, apoi, problema plecatului în perioada de practică ambarcată, care în fond este și finalitatea/materializarea cumva a anilor de studiu. Programe de cadeție ofera toate instituțiile de învățământ, însă cu toate acestea sunt colegi care nu apucă să beneficieze de asta. Dacă SUPERLATIV nu este prenumele tău în materie de cunoștințe acumulate, șansele tale de a pleca în voiaj scad proporțional. Da, știu, sunt destui colegi, și nu vreau să jignesc pe nimeni, care pleacă în voiaje de practică deți nivelul de pregătire nu este unul … high. Asta ține de cu totul altceva, și nu am să intru în astfel de detalii.

Nu în ultimul rând, nu trebuie să faci confuzie între instituții/forme de învățământ. În timp ce UMC și ANMB oferă, prin tradiție, studii universitare, CNR este un colegiu ce oferă o alternativă educațională pe sistem vocațional, așa cum spun ei. Mai nou, UMC oferă și acest modul de doi ani.

Una peste alta, alegerea îți va aparține în totalitate. Dar, așa cum producătorii de șampoane, chips-uri sau înghtțată ăși crează ambalajele astfel încât să ia ochii viitorilor consumatori, dată fiind concurența, acest trend se regăsește și aici. Deci, ai grijă ce detalii iei în calcul în momentul în care faci alegerea.

Noi îți mulțumim pentru prezența pe grup și îți dorim succes pe viitor.

Tu ce parere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: