the app

Actualizare brevet

Incredibil dar adevărat și în reluare cât de altfel suntem unii de alții pe lumea asta!

Nu am “halit” niciodată sursele de știri ce se folosesc de termeni precum “incredibil”, “șoc” și așa mai departe. Cu atât mai puțin nu îmi intră la stomac atunci când văd că cineva din domeniul meu de activitate se folosește de astfel de metode doar pentru a face… să îi spunem rating.

Luna aceasta s-a lansat un astfel de site, ce vrea să acapareze cu tot dinadinsul atenția când a navigatorilor, când a marinarilor. Nu prea sunt hotărâți nici ei, dar trag speranțe că își vor reveni curând. Deși nu au nici jumătate de lună de când au deschis “prăvălia”, colegii lor navigatori au început a apela pe diverse probleme, precum moșii la medicul de familie. Una din acestea o constituie acel curs de actualizare brevet ofițer.

Discutam și pe la navă cu colegii, și am conchis că, într-adevăr, Ministerul Transporturilor prin CERONAV au costuri mari la cursurile pe care legislația internațională ne obligă să le frecventăm/absolvim. Însă prețurile acestora sunt doar în aparență mari, deoarece chibiții se raportează la nivelul de trai din România. Și da, sunt cam mari pentru cei ce sunt la început de drum, situație în care se află studenții. Dar să nu uităm că prin 2012 aceste prețuri erau la jumătate față de cele din vest. Nu mai știu acum unde se stiuează raportul.

Colegii noștri se folosesc în articolul cu pricina de o poză a unei chitanțe în valoare de 4214 RON și urlă sperând să îi audă tot www-ul românesc cum că vezi dom’le, e mari prețurili la CERONAV. Dar, în același timp omit, intenționat sau nu, că acea chitanță include și valoarea unor cursuri independente de actualizarea brevetului. Cam jumătate din valoarea totală.

Într-o postare precedentă, același coleg, expunea o teoie conform căreia navigatorii ajung sa ridice lefuri ce se ridică undeva la 20 000 euro pe lună. Sau pe Lună? În schimb, acum i se pare că suma de 1900 RON, pentru că acesta este adevăratul cost al actualizării brevetului, este una colosală pentru cei care mai deunăzi primeau lefuri de neimaginat în România.

Nu am să zăbovesc prea mult pe această temă; subiectul nu mai este de actualitate de ceva vreme și doar mai face deliciul unor discuții izolate pe la locul de fumat din CERONAV.

De asemenea, nu invit pe nimeni la discuție, FĂRĂ VOIA VOASTRĂ. Cel mai important aspect, aceasta postare nu se dorește a fi un atac la autorul articolului la care am făcut referire mai sus. Este doar o opinie personală, alta decât cea expusă de colegii noștri și simt cumva că nu sunt singurul care o împărtășește.

1 thought on “Actualizare brevet”

  1. Atac la persoana, atac la publicatie, un fel de raspuns public pentru “stirile socante” din domeniul maritim.
    In episoadele urmatoare propun un subiect scandalos: o mare companie va aplica masuri restrictive pentru accesul membrilor echipajului in ceea ce priveste contraceptia de urgenta! Unii membri ai echipajelor navelor sunt scandalizati pentru ca dupa “intamplarea nefericita” au acces la contraceptia de urgenta foarte tarziu sau deloc. Nici macar nu este o gluma, e pe bune stirea, dar pentru a publica aceasta stire bomba las in grija autorului investigatiile in aceasta directie.
    Astept dezbateri si articole SERIOASE in acest sens. Lumea navigatorilor si picanteriile acesteia.
    Soc si groaza in direct si in reluare!

    Reply

Tu ce parere ai?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: